Biodynamische landbouw.

Ons doel is het ontwikkelen van een landbouwsysteem dat volledig samenwerkt met de natuur en opgaat in het karakter van de omgeving. Een boerderij die een hoge kwaliteit voedsel oplevert, economisch perspectief heeft , en milieuzuiverend werkt. Alles moet diervriendelijk zijn en we willen geen chemische middelen gebruiken om producties te verhogen. Dit alles moet zich uiten in een tijdloos systeem, een systeem wat over 1000 jaar nog steeds zou functioneren, puur omdat alle elementen op onze boerderij elkaar aanvullen. (Bron: boerbart.nl) Geschreven in 2014 tijdens het opbouwen van de boerderij.

Sinds de start van onze boerderij doen ons best om eten te produceren dat niet alleen voedzaam is maar ook vooral bijdraagt aan jou gezondheid. We proberen kritisch te zijn op stappen die we nemen. We blijven onderzoeken en ervaren hoe we steeds een beetje beter in balans kunnen boeren. In onze zoektocht die inmiddels alweer 5 jaar duurt en we met vallen en opstaan stapjes vooruit proberen te zetten, vonden we een beweging/stroming die al in 1924 is ontstaan. Biodynamische landbouw. Ooit opgericht door Duitse Heren boeren, die de balans in de landbouw rond die tijd al belangrijk vonden.

Dat willen wij ook

Van uit de basis wil biologisch dynamische landbouw eten produceren met meer levenskracht “dat willen wij ook” En dat kan alleen als je bijzonder goed probeert samen te werken met de natuur. Goed kijken naar verbindingen in de natuur zelf en deze vervolgens begrijpen en stimuleren. Die samenwerking is niet alleen iets tussen planten en dieren, jij als boer kan een belangrijke rol vervullen in het aansturen en stimuleren van deze samenwerkingen. Vanuit dat oogpunt en onze drang naar verdere ontwikkeling, hebben we ons opgegeven voor de Demeter cursus. En ik vind de biodynamische verdieping fascinerend, hoe de zon de maan en de planeten invloed hebben op het weer en dat hoorns op een koe een weerspiegeling zijn van de spijsvertering van de koe. Veel dingen hebben we al eens aangeraakt met ons eigen studieclub maar toch is de herhaling waardevol en inspireren.

Tot nu toe gaat het allemaal over de landbouw, eten produceren met meer levenskracht. Maar bij biodynamische landbouw word de boer niet vergeten, je word uitgedaagd om naar je zelf te kijken. Verbeterpunten aan te geven waar je de aankomende jaren aan wil werken. Het mag klein zijn, ze begrijpen goed dat je niet direct een boerderij hebt op gezet die 1000 jaar kan bestaan. En je mag ontwikkelen. De organisatie al redelijk oud, toch ze zijn nog steeds dynamisch. Ze staan nog steeds open voor ontwikkelingen, om de landbouw een stukje verder te brengen.

Zoals we bij biologische landbouw moeten voldoen aan strengere normen, vraag een doorschakeling naar biodynamische landbouw een extra verdieping. En na goedkeuring van de commissie mogen we dan per maart ook werkelijk het keurmerk Demeter voeren. We hopen dat, dat lukt.

Groeten Bartele en Rianne

Help onze boerderij naar 1000 jaar en meer... Deel dit bericht

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *