Kalfjes bij de koe? (Geen) goed idee!

Maatschappelijk gezien is het een heet hangijzer. Veel mensen zien graag dat kalfjes bij de koe blijven. Wij waren nieuwsgierig naar hoe dit zou uitpakken voor onze koppel en begonnen begin voorjaar een experiment door de kalfjes bij de koe te laten. Hiermee proberen we ook een stapje dichterbij (ons) ideale manier van boeren, omdat dit goed past binnen ons motto maximaal inzetten van de natuur om een hoge kwaliteit voedsel te creëren.

Het idee hierachter was om te voldoen aan de subjectieve behoeftes (zoals bijvoorbeeld emoties) van de koeien en niet zo nodig omdat de maatschappij dat graag wil zien. De (pleeg)moeder geven de kalveren namelijk veel meer dan alleen maar melk. In de blog: http://boerbart.nl/kalfjes-bij-hun-moeder-goed-idee/ zijn nog een aantal redenen beschreven waarom wij overwogen om dit jaar de kalfjes bij de moeder te houden.

Na de geboorte en een poosje op stal te hebben gestaan zijn de kalveren en moeders sterk genoeg om samen in een kudde naar het natuurgebied te gaan. Ze lopen hier nu ongeveer een maand en we kunnen concluderen dat het prachtige kalfjes zijn geworden. Ze zijn goed in conditie, hebben mooie hoorns en ze zijn erg snel!

Jammer genoeg pakken niet al onze experimenten voor onszelf positief uit. Bij de start waren we allemaal enthousiast over de resultaten. Maar deze week kan ik mijzelf wel voor de kop slaan. De dieren zijn namelijk te weinig aan mensen gewend en tonen natuurlijk vluchtgedrag. Wij kunnen ze simpelweg niet benaderen. Ze gaan dwars door sloten, rietvelden en bossen en het is onmogelijk gebleken om ze te drijven of te roepen. Zelfs met behulp van voldoende mankracht, een quad en een kippennet lukt het ons niet.

Waar de kalveren van vorig jaar ons als moeder zagen en we keurig in een optocht van weiland naar weiland konden verhuizen. Zien deze kalveren ons nu als hun vijand en weten ze niet hoe ver ze weg moeten rennen. De kans is groot dat deze dieren door hun gedrag nooit geschikt worden voor onze manier van boeren. Waardoor we slachten serieus moeten overwegen.

We weten dat de discussie over kalfjes bij de moederkoe met name wordt gevoerd door mensen die zelf niet van de boerderij af komen. En dat is prima we blijven daardoor kritisch naar ons systeem kijken. We moeten blijven nadenken over de natuurlijke behoeften van dieren en aansluiting proberen te vinden. Maar we kunnen nu wel concluderen dat het is niet voor niets dat de kalveren in een vroeg stadium weg gehaald worden bij hun moeder. Simpelweg omdat de dieren te wild worden om mee te kunnen werken. Dit kunnen wij nu openhartig bevestigen. Hoe mooi het plaatje ook is dit experiment hangen wij officieel in de boom en is mislukt.

Met vriendelijke groet Bartele Holtrop

ps. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op onze boerderij? meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Door een mail te sturen naar bart@boerbart.nl met als onderwerp Nieuwbrief.

Help onze boerderij naar 1000 jaar en meer... Deel dit bericht

12 replies on “Kalfjes bij de koe? (Geen) goed idee!

 • John Janssen

  Hallo Bart,
  Hetgeen je beschrijft over de moederdieren en de kalfjes in een natüurgebied kent natuurlijk elke zoogkoeienhouder.
  Belangrijk is om in stappen het vertrouwen van de moeders proberen te winnen. Bijv. Brok voeren op een vaste plek en dit steeds verder opvoeren, eerst zonder jou aanwezigheid en dan Met jou aanwezigheid. Achter koeien en kalfjes aanlopen brengt niets, een vanghek plaatsen bij jou vaste voerplaats zal een volgende stap zijn enz enz.
  In de herfst gaat het hele proces wat makkelijker omdat het weer minder wordt en de smaak wat uit het gras gaat. Ben altijd beschikbaar voor meer informatie, succes

  Reply
 • J. de Vries

  Verheugd was ik te lezen over uw experiment, de kalfjes bij de moeder laten. Dit onderwerp houdt mij al heel lang bezig. Heel jammer dat u zo snel de handdoek in de ring gooit. Heeft u onderzocht of er een oplossing is voor het probleem van het verwilderen van de kalfjes ? Bijvoorbeeld door ze elke dag op vakantie te zoeken en ze te gaan aaien van geboorte af aan ? Wat heeft u er voor over ? Als consument denk ik steeds meer en meer aan het behoud en welzijn van de dieren en ben bereid daar de portemonnee voor te trekken. We kopen op dit moment al bijna alle zuivel biologisch. Vlees lukt niet altijd, vanwege de prijs. Ik hoop dat u doorgaat met het experiment en dat het gaat lukken. In vroeger een tijden moesten de kalfjes wel bij de moeder blijven, hoe deden ze het toen ? Ze moeten gezien worden als levende wezens niet alleen maar als product. Refererende aan uw opmerking dat u serieus overweegt de kalfjes naar de slacht te doen. Verschrikkelijk, hen is niet eens een leven gegund. Hoop dat u kiest voor het leven van de kalfjes
  .

  Reply
 • hoeven

  Het klinkt als heel snel opgeven. Met de volgende kalfjes Kun je hier toch op inspelen. Ze beter laten wennen. Het experiment verbeteren naar aanleiding van het geleerde lijkt mij een veel betere optie. Wij kopen bij jullie vanwege dit project dus het is idd voor sommige mensen erg belangrijk.

  Reply
 • veroniek clerx

  Beste Bartele,

  Ik vind het opmerkelijk dat je op basis van een futiliteit je ‘experiment’ als mislukt beschouwt. Ik lees als conclusie: koeien zijn lastig, naar de slager dan maar. Je schrijft: ‘onze manier van boeren’. En daar zit ‘m de crux. Enerzijds laat je zien dat je nieuws wilt, dierwelzijn wilt vergroten, aansluiten bij hun behoefte, maar dan wel op jouw ‘traditionele’ manier uitgevoerd.

  Daar ga je het inderdaad niet mee redden. Zou het een idee kunnen zijn om jouw manier van ‘boeren’ aan je runderen over te laten? Want deze koeien en hun kalveren zijn runderen. De runderkoeien die het betreft
  (ook een olifantenvrouw heet een koe) hebben jongen en dat veroorzaakt, want zo werkt de natuur, een bescherm- en vluchtreflex. Je mag nog blij zijn dat de kudde (een rund is een kuddedier) je niet is aangevallen om de respectievelijke jongen te beschermen. Bedenk dat jij een indringer bent in hun leefgebied.

  Ik veronderstel en dat blijkt uit bovenstaand citaat, dat jij je experiment vanuit het oogpunt van de al eeuwen gebruikelijke besloten stal bent gestart? Is het een idee om je bedrijfsplan te ontwikkelen vanuit het standpunt van het natuurgebied en het natuurlijke gedrag van de dieren die daar (over)leven? En ja, dat zijn er meer, dan jouw runderen alleen.

  Een strategieontwikkeling waarin ook het landbouwonderwijs van de toekomst, de natuurbranche, de landbouwvoorlichting en de boerenbanken zich zouden kunnen verdiepen.

  De voorbije droge hete lente en zomer, hebben het ook dit jaar weer het bewijs geleverd dat de natuur zich, als puntje bij paaltje komt, tot niets laat dwingen, laat staan inkaderen. Erbij aansluiten dan maar?

  Reply
 • Bianca Moonen

  Ik herken het (vet vee)
  De dieren zitten bij ons in de winter op stal en als ze dan geboren worden en bij de moeder een tijdje staan om vervolgens samen terug te keren in de groep zijn ze al veel toegankelijker.
  Maar als ze in de zomer buiten zijn en mocht er onverhoopt een kalfje worden geboren dan is het al een hele klus om het kalfje na enkele dagen te vangen om te oormerken.
  Laat staan dat je de moeder en kalfje samen de wei uit krijgt om binnen van de ‘kraam periode ” te genieten.
  Dan is het of rekken opzetten voor alle dieren en dan zo hopen dat je de twee apart kunt nemen.
  Wat we in de zomer wel doen is brokjes brengen naar de dieren.
  Zo ga je de wei in of voor het hek en dan wennen ze toch wel weer vlug aan je.

  Reply
 • Albert van der Ploeg.

  Jûn Bart,

  Earst in fraach. Wurde dyn kij mei kealtsjes net molken? Dan komme se mei mem mei en wenne de oan alles.
  By ús sûchkij mei kealtsjes komme wy alle dagen. Jouwe mem wat lekkers en de keallen wurde dan ek nijsgjirrich. Noait achteroan jeije. Yn de Keppel ferweidzje en yn in fanghok fange.

  Groetnis,

  Albert.

  Reply
  • Sjoerd de Hoop

   Mooie opbouwende reacties. Dieren moeten wennen aan mensen. Zoogkoeien worden niet dagelijks gemolken. Met bijvoeren van lokbrok kun je het vertrouwen winnen maar dat vraagt aanpassing van de dagelijkse werkzaamheden. Roep de hulp van een vrijwilliger(s) die dagelijks bereid zijn om even met de kudde ‘in gesprek’ te gaan zodat koeien en kafjes, nieuwsgierig als ze zijn, even met deze mensen contact hebben.
   Je kunt jonge kalfjes ook enige tijd even aanbinden om ze te laten wennen aan het ‘vastzitten’. LET OP dat je dit KORT doet, (minder dan een uur) want als het ‘tijdelijk is’ net alsof ze even moeten worden vervoerd in een kar, dan kom je niet in de knel met de regelgeving dat dieren ‘niet lang mogen worden aangebonden’. Door ze af en toe even ‘kort’ aan te binden is net zoals paardenfokkers dat doen met jonge paarden.
   Succes!

   Reply
 • Boeren in het bos

  Hallo Bart,

  Onze ervaring is dat als de moeders vertrouwen hebben in degene die de kudde beheert dit over gegeven wordt aan de kalfjes.

  Vertrouwen krijgen kan veel geduld vergen en de dieren moeten leren omgaan met druk. In grote natuurgebieden kunnen de dieren gemakkelijk de druk ontwijken door weg te lopen.

  Sowiezo is vanuit rust werken het belangrijkst.

  Haal het idee weer uit de boom en pak het weer op! Het kan echt wel werken.

  Het gaat met vallen en opstaan, maar zet gewoon door!

  Suc6 met je mooie bedrijf!

  Bosboer Richard
  &
  Bosboerin Mariska

  Boeren in het Bos

  Reply
 • Sjoerd de Hoop

  Mooie opbouwende reacties. Dieren moeten wennen aan mensen. Zoogkoeien worden niet dagelijks gemolken. Met bijvoeren van lokbrok kun je het vertrouwen winnen maar dat vraagt aanpassing van de dagelijkse werkzaamheden. Roep de hulp van een vrijwilliger(s) die dagelijks bereid zijn om even met de kudde ‘in gesprek’ te gaan zodat koeien en kafjes, nieuwsgierig als ze zijn, even met deze mensen contact hebben.
  Je kunt jonge kalfjes ook enige tijd even aanbinden om ze te laten wennen aan het ‘vastzitten’. LET OP dat je dit KORT doet, (minder dan een uur) want als het ‘tijdelijk is’ net alsof ze even moeten worden vervoerd in een kar, dan kom je niet in de knel met de regelgeving dat dieren ‘niet lang mogen worden aangebonden’. Door ze af en toe even ‘kort’ aan te binden is net zoals paardenfokkers dat doen met jonge paarden.
  Succes!

  Reply
 • Gerjo Koskamp Boerderij Ruimzicht

  Oh Bart, een paar jaar geleden was je van plan om mijn bedrijf te bezoeken. Had dat gedaan, dan had je nu een positieve ervaring kunnen hebben met kalfjes bij de koe. Mijn ervaring van de afgelopen 16 jaar met kalfjes bij de koe is groot. Ook is het een groot succes. In ons systeem, we melken 50 koeien, zomerkalvend en in familiekudde, hebben we vrijwel altijd hele rustige lieve kalveren, Nadat ze 3 maanden bij de moeder geweest zijn en we ze op onze logische maar bijzondere wijze vrijwel geruisloos scheiden van de moeder groeien deze supergespierde kalveren lekker door op etgroen. Na 6 maanden gescheiden vd kudde te zijn geweest gaan ze terug in de kudde waar ze uitgroeien tot mooie melkkoeien, vroeg rijp en volledig opgenomen in de kudde. Natuurlijk hebben ook wij bijzondere karakters soms, maar overall ben ik zeer tevreden met dit systeem! En 16 jaar is lang, dit geeft je de tijd te leren. Ook vorig jaar kreeg ik nog een inzicht waardoor het systeem nu echt rijp is. Geef niet op Bart; het kan echt. Top hoe jij de verbinding met de maatschappij en boeren durft te maken!

  Reply
 • bandar online

  As soon as you register, you may be eligible to receive additional free casino
  slot game or free casino games based on that which you have downloaded.
  It doesn’t matter if you’re a male or possibly a female, rich or poor, religious or otherwise, good looking you aren’t, friendly
  or grumpy. I also learned that this software provider for your games
  is Microgaming, the trusted company that designs games for numerous
  sites.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *