Misleidende “marketing”

Dit artikel gaat over hoe woordkeuze jou mening kan beïnvloeden. En hoe dit vervolgens negatieve gevolgen kan hebben voor een gezond product zoals melk. In het voorbeeld dat wordt gegeven kan ik geen rede bedenken waarom…..

Ooit had ik het gevoel dat gangbaar boeren “slecht” was. Maar ik wist toen niet dat mijn mening sterk werd beïnvloed door de algoritmes die google en Facebook voor me bedacht hadden.

Wat is een algoritme ook al weer? Google probeert zo goed mogelijk te helpen door te kijken wat je interesseert. Als jij zoekt op bijvoorbeeld “Nederlandse mega boer” weet google dat je geïnteresseerd bent in grotere boerderijen. Vervolgens zal Facebook jou artikelen en foto’s laten zien die met dit onderwerp te maken hebben (positief en negatief) als jij een klein beetje langer kijkt op de negatieve foto denkt google dat jou interesse ligt bij de negatieve kant van het onderwerp. Het vromen van een oprechte en onderbouwde mening is hiermee eigenlijk onmogelijk.

Als je aan deze algoritmes slim weet te doorgronden kun je als marketeer google misleiden en jou mening beïnvloeden.

Hoe werkt deze “mindfuck”. een voorbeeld uit het boek “Het complete Paleo kookboek”

De Mythe van Gezonde Melk.   

Deze kop suggereert dat gezonde melk een sprookje is. En daarmee gezonde melk niet bestaat.

Het artikel: Vreemd genoeg consumeren wij in de westerse maatschappij heel veel melkproducten en hebben we toch één van de hoogste cijfers voor osteoporose (botontkalking).

Met andere woorden “we drinken melk dat met haar calcium zou moeten zorgen sterke botten” maar cijfers geven aan wij als westerlingen juist veel botontkalking hebben. Letop: Deze link is suggestief maar heeft jou al wel beïnvloed. Als je niet verder leest denk je: melk is ongezond

Het artikel: Daarvoor moeten we niet alleen kijken naar de calciumopname, maar vooral naar de werking in het lichaam. Aan de ene kant zorgt de grote hoeveelheid van fytinezuur in graanproducten en peulvruchten voor een minder goede biologische beschikbaarheid van calcium in het lichaam.

 Ligt botontkalking het nou aan drinken van de melk? Dat de kop en de eerste regel van dit artikel jou lieten denken. Of is het nou de fytinezuur in de graanproducten? (Dat wordt ook niet bevestigd)

Artikel: Als we deze producten weglaten en veel zonlicht (=vitamine D) ‘tanken’of vitamine D slikken als voedingssupplement, dan worden mineralen effectiever opgenomen.

Owh hé, ik snap er niks meer van? de kop zou toch vertellen dat melk een mythe is?

Artikel: Melk is dus geen must, want ook enkele andere levensmiddelen, zoals spinazie en sardines, bevatten een niet te verwaarlozen hoeveelheid calcium.

WAT!: Gezonde melk is een sprookje. Maar je moet wel andere levensmiddelen nemen om aan voldoende calcium te komen. En als je dan voldoende vitamine D opneemt…. ? Is dat het echte probleem van de botontkalking?

Het artikel in dit kookboek geeft het gevoel dat het drinken van melk ongezond is. Toch staat er geen enkele link in over botontkalking en drinken van melk. Een kop: Melk zou je kunnen vervangen, was eerlijker geweest.

Maar waarom dan de cursus?

De misleiding van marketeers is zo sterk dat wij als boer zelfs niet meer weten of melk gezond is.

Maar we mogen super trots zijn op de producten die we produceren! Melk is een geweldig product dat ons als mens voorziet in heel veel essentiële voedingstoffen.

In de cursus wordt onder andere verteld dat boeren producten bijdragen aan het goed functioneren van jouw lichaam. Dierlijke eiwitten en vetten zijn belangrijk!

Groeten Bartele Holtrop

ps: Soms heb je het gevoel dat google tegen ons werkt, probeer dit om te draaien. Vertel vooral positive verhalen. Dat is de enige manier om algoritmes aan te passen.

Help onze boerderij naar 1000 jaar en meer... Deel dit bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *