KOEIEN

Jersey’s

“De Jerseys staan bekent om hun intelligentie, rijke melk en soberheid een ideale Biologische koe”

We proberen alles wat de mens tussen koe en gras bedacht heeft los te laten. De koeien op onze boerderij de rol in de kringloop te laten vervullen waar zij van nature het beste in zijn.

Wij laten de koeien vroeg in het voorjaar naar buiten, omdat het gras in het voorjaar het beste gras is wat groeit. De koeien geven in het voorjaar een kalf. Daarmee is de energiebehoefte van de melkgevende koe subliem afgestemd op de kwaliteit van het gras.

Wij hebben de koeien buiten, omdat er geen stal zo goed is als een weide. Maar vooral omdat de koeien het verse gras zonder diesel kunnen omzetten in melk en vlees. De natuur heeft de koe en het gras al zo goed voor ons uitgevonden, dat zelfs bij elke stap die de koe maakt ze de bodem masseert en nieuwe nieuwe zaden de grond in drukt.

Deze zaden geven op den duur een heel divers aanbod van verschillende soorten grassen klavers en kruiden deze planten werken zo nauw samen dat de kringloop zo rijk en gezond word dat we in een positieve spiraal terecht kunnen komen. De klavers bijvoorbeeld binden stikstof uit de lucht aan de wortels van het gras. Hierdoor krijgt het gras, naast de verse mest van de koeien en kippen meer dan genoeg voedingstoffen voor een hoge en gezonde grasproductie.

Onze melk melk is een afgeleide van deze gezonde kringloop en wordt dus vooral gemaakt van een heel divers aanbod grassen klavers en kruiden. Gemaakt door de Jersey koeien, die zelf weiden en bekend staan om de rijke en romige melk.

Omdat de koeien zelf weiden, de kringloop en biodiversiteit zelf voor stikstof zorgen, produceren we melk met een extreem lage Co2 footprint. We grijpen zo weinig mogelijk in en accepteren dat de productie van de koeien lager maar wel rijker is. De melkopbrengst is de belangrijkste inkomstenbron voor onze boerderij, dus moet dit wel financieel verantwoord blijven. We zitten in onze opstartfase en kunnen dit pas na enige tijd met zekerheid zeggen.