Oostervaardersplassen, het bewijs van onze visie?

Beste lezer,

Afgelopen zondag werd ik tijdens het uitlaten van onze hond Jurre aangesproken door een oudere grijze man. Eerst hadden we een gesprek over onze honden en het mooie uitzicht. Er hing laaghangende mist over het oosters skar van het Fryske Gea dit gaf een bijzonder mooi effect. Na het vertellen over onze boerderij en mijn visie, attendeerde hij me op een artikel van Trouw over de Oostvaardersplassen. Hij vertelde dat het antwoord op mijn visie hier wel eens kon liggen.

Ik wist niet hoe snel ik het rondje af moest maken, snel langs het water, over de smalle paden in het bos naar de auto. Eenmaal thuis snel Googlen, en het werkt! De Oostvaarders plassen bewijzen dat onze visie over het uitdagen van de natuur kan. Het artikel beschrijft dat dit natuurgebied zo gezond is dat er meer dieren gevoed kunnen worden op 1 hectare natuur, dan op 1 hectare intensieve landbouw.

Na onderzoek door Han Olff, hoogleraar ecologie, bleek dat de samenwerking van “alles” (dus regenwormen, bacteriën, plantenresten en de grazers) het geheim van de hoge productie. Het is de koe die het gras eet, dit zelfde gras valt weer als mest op de bodem. De bacteriën en regenwormen passen zich aan aan deze mest, zij zijn op hun beurt weer voeding voor de planten, die zich weer aanpassen op de bacteriën. “Maar niets staat op zichzelf, haal je er éen onderdeel uit dan valt het uit elkaar” aldus Han Olff.

Het gebied “De oostvaardersplassen” zijn zand gebieden welke van oorspong niet “rijk genoeg”  waren om in te zetten als landbouw grond. En nu voed het meer dieren per hectare dan de beste boer in Nederland.

Het zal even duren voor mijn boerderij zo rijk en gezond is, maar het bewijs is er, en dat geeft hoop! Geweldig.

Groetjes Boer Bartele

Ps: Het artikel is hier te lezen.

Afbeelding door: EM Kintzel, I Van Stokkum (http://en.wikipedia.org/wiki/Oostvaardersplassen)Afbeelding door: EM Kintzel, I Van Stokkum (http://en.wikipedia.org/wiki/Oostvaardersplassen)

Help onze boerderij naar 1000 jaar en meer... Deel dit bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *