Naar aanleiding van de blog ‘Onze ideale koe’ hebben we een video gemaakt in samenwerking met Jan Schilder van aAa (dit spreek je uit als Triple A). aAa is een bedrijf dat zich specialiseert in het analyseren van koeien en stieren om de besten te selecteren voor de fokkerij.
‘Goed genoeg’ als nieuwe fokkerijterm?
Je kunt net zo snel achteruit als vooruit gaan, bijvoorbeeld door het gebruik van verkeerde stieren. Hoe voorkom je dat en hoe maak je hier een systeem van? In deze video hoor je een interview met Jan Schilder van aAa over de gevaren en de successen van het gebruik van dit systeem. Wat vooral opvalt in dit interview is dat Jan Schilder niet vertelt welk ras de beste melkkoe is. Ook zegt hij dat kleur niet uitmaakt, maar dat je vooral wel goed moet nadenken over de functie van de koe op jouw bedrijf. Daarnaast valt op dat hij de bouw van het dier belangrijker vindt dan de melkcontrolepapieren: “Een dier dat goed gebouwd is, geeft gemakkelijk melk”. Extremen leiden altijd tot problemen, dus laten we het kenmerk ‘goed genoeg’ introduceren in de fokkerij. In Nederland bestaan maar een handjevol van dit soort bedrijven die melken van eigen weide zo extreem doorvoeren.
De selectie van de koe
Een kleine terugblik: we boeren op een biologisch bedrijf in Rotstergaast, een gebied gecreëerd door de ijstijd met lichte zandgrond, veen en leem. We willen (op den duur) een bedrijf dat zijn eigen gesloten kringloop heeft en dat melk maakt van alleen gras, klavers en kruiden. ‘Zo goedkoop mogelijk gras omzetten in hoge kwaliteit melk’, zo luidt de missie van onze boerderij. Om dit te bereiken hebben we een koe nodig die specifiek op onze grond en met ons gras melk kan produceren. En het liefst zo efficiënt mogelijk.
Op grasbedrijven heb je een graskoe nodig met karakter. Een koe die goed in elkaar zit, vreetvermogen heeft en niet zeurt om een beetje regen. En waarom zou je deze eigenschappen niet uit eigen kudde halen? In 2014 zijn we begonnen met boeren. We kochten destijds 120 jersey vaarzen van 11 verschillende bedrijven. Vandaag, vier jaar later, zien we een mooi verschil in de ‘grasgeschiktheid’ van deze koeien. En kunnen we selecteren in de nakomelingen die het beste passen.
Bij onze fokkerij houden we aan de hand van melkcontrole, bouw en karakter van de moeder ongeveer zeven tot tien stieren per jaar aan. Deze stieren monitoren we tot ze dekrijp zijn. Op basis van een hele strenge selectie schiften we de stieren en houden we de twee of drie beste stieren aan. Deze stieren dekken vervolgens de hele koppel. We maken geen individuele paringen, omdat we geloven dat deze stieren altijd voor kalveren zorgen die weer een stukje beter op ons bedrijf passen.
Veel plezier met het luisteren van dit interview. Opmerkingen en suggesties zijn altijd welkom. p.s. Het boekje wat Jan in zijn hand heeft staat onder de video.
[poll id=”3″]
Met vriendelijke groet Bartele Holtrop en Jan Schilder.
Kommentare