top of page
Foto van schrijverBartele en Rianne Holtrop

Veganisme? Slecht plan!

Het veganisme is tegenwoordig populairder dan ooit. ‘Vlees eten is moord’ en ‘melk is alleen voor kalfjes’ zijn veelgebruikte argumenten tegen het consumeren van dierlijke producten. Volgens sommige veganisten is het houden van koeien een cultureel dingetje dat niets te maken heeft met ons voedingspatroon. Ik ga jullie van het tegendeel overtuigen met een beetje gezond verstand, geschiedenis en gedrevenheid.

De boeren van vroeger

Lang geleden zijn we naar de natte streken van Europa verhuisd. Helaas leenden de uitgestrekte veenvlaktes in deze gebieden zich niet goed voor de akkerbouw. Gras was eigenlijk het enige wat er goed groeide. Zo goed zelfs, dat we de grond gebruikten om huizen van te bouwen. De bekende plaggenhutten waren bedekt met de dikke graszoden uit de veengebieden. Maar zelfs met zulke dikke plaggen was het in zo’n hut vaak erg koud! Het houden van dieren was de oplossing, met name koeien, kippen en geiten voorzagen ons in onze levensbehoeftes. Terwijl ze leefden gaven ze ons melk en eieren. Dit dierlijke voedsel is tot op de dag van vandaag een hele rijke bron van belangrijke mineralen, vetten, eiwitten en vitamines. Na hun dood gaven ze ons vlees en een warme huid. De koeien graasden op de grasrijke veenweides die voor akkerbouw niet geschikt waren. Door koeien te houden zetten wij als boeren dus eigenlijk onze omgeving om in voedsel!

Waarom eten we geen gras?

Er zullen destijds vast mensen zijn geweest die het gras zelf probeerden te eten. Jammer genoeg is het menselijk lichaam niet geschikt om gras te verteren. Gras en andere groene planten bestaan namelijk voor een groot gedeelte uit cellulose. Cellulose is een complex koolhydraat, net als bijvoorbeeld lactose en maltose. Om de energie uit deze koolhydraten te halen is een bepaald stofje nodig. Voor lactose is dit lactase, voor maltose is dit maltase en voor cellulose is dit cellulase. Om energie uit gras te halen hebben we dus cellulase nodig, maar wij mensen maken dit stofje niet aan. Geen enkel dier doet dat eigenlijk, ook koeien niet. Om dit probleem te omzeilen hebben koeien een dealtje gesloten met een speciale bacterie. Door het ingenieuze maag-darmstelsel heeft deze bacterie een ideale leefomgeving in de maag van de koe en helpen ze haar het gras te verteren. Maar zelfs met de hulp van deze bacterie heeft de koe wel vier magen nodig voordat het gras verteerd is. Zo sterk is cellulose dus!

Moeten we nog wel melk drinken?

Gras eten was dus geen optie, akkerbouw lukte niet en de noten en vruchten waar we zo aan gewend waren, waren nergens te vinden. We stonden dus voor een keuze: aanpassen of verhongeren. We moesten onze dieren wel inzetten voor onze dagelijkse voeding. De melk van een koe was simpelweg het beste alternatief!

‘Maar mensen zijn helemaal niet gemaakt om melk van andere dieren te drinken!’

In Afrika en Azië hebben veel mensen inderdaad lactose-intolerantie. Zij maken geen lactase (daar hebben we hem weer) aan en kunnen dus niet goed tegen zuivelproducten. Maar in Europa hadden we de noodzaak om melk te drinken, en dus heeft ons lichaam zich door de generaties heen aangepast. We zijn dus wel degelijk gemaakt om melk te drinken!

Denk aan de toekomst

Wij geloven er dus in dat het eten en drinken van dierlijke producten en wel degelijk goed is en bijdraagt aan onze gezondheid. We vinden echter wel dat de dieren hun natuurlijke instinct moeten volgen en dat we goed voor onze omgeving moeten zorgen, zodat deze ook generaties na ons kan dienen. Tegenwoordig hoor je van alles over misstanden in de agrarische sector. Gelukkig zorgen veruit de meeste boeren erg goed voor hun dieren! Als jij zeker wilt weten dat je een verschil maakt, ga dan op zoek naar een boer die grasgevoerde koeien houdt. Zo’n boer kenmerkt zich bijvoorbeeld door zo weinig mogelijk tot geen krachtvoer te gebruiken. Dit zorgt er wel voor dat de grasgevoerde koeien een stuk minder produceren. Zo geven ze maximaal 6000 liter melk per jaar, terwijl melkkoeien tegenwoordig tot wel 12,000 liter melk per jaar kunnen geven. Ook moeten ze minimaal een jaar langer grazen om genoeg vlees te hebben voor de slacht.

Door te kopen bij boeren die grasgevoerde koeien houden draag je bij aan de omgeving, eet je gezond en werk je aan een betere toekomst!

Groeten,

Boer Bart

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


boerbart-logo_speelboerderij_wit.png
bottom of page