Zaterdag 24 februari staat onze koeiendans alweer gepland. Dit jaar 4 weken eerder dan voorgaande jaren. We hebben veel vragen van collegaboeren gehad, hoe en waarom we dit doen. Daarom deze blog speciaal voor de boeren.
De eerste beweidingsronde vraagt een strategie en een andere mindset. De eerste beweidingsronde doe je namelijk voor het gras, niet voor de koe. Hierbij gaat het erom dat je de grond wakker maakt, en het bodemleven uit haar winterslaap haalt. De koeien doen hun best om te grazen, met hun tong trekken ze de grassen een beetje aan om het vervolgens af te snijden, de wortels ‘masseren’ de koeien vervolgens terug met hun hoeven. Dit masseren stimuleert de bodem om uit de winterslaap te komen. Wij geloven dat alles hier op reageert: de wortels beginnen met het uitscheiden van suikers, waar vervolgens de bacteriën wakker van worden. De wormen beginnen door de trillingen te graven en het schimmelnetwerk in de bodem gaat weer op zoek naar nieuwe verbindingen.
De eerste beweidingsronde kan theoretisch vanaf 100 dagen voor de balansdag. De balansdag is de dag dat je over je totale beweidbare oppervlakte in 21 tot 23 dagen rond kan. De “eerste beweidingsronde planner” is een makkelijk handvat om de eerste ronde in te plannen.
Onze beweidingsstrategie
Stel wij beweiden 50 hectare en onze balansdag is 5 april. Dan doe je 5 april minus 100 dagen, dat zou 15 januari zijn. De eerste 10 dagen (van 100 naar 90) verdeel je deze 50 ha over 100 dagen. (De ronde snelheid is dan namelijk 100 dagen. 50 ha gedeeld door 100 dagen is maximaal 0,5 ha per dag afzetten). Belangrijk: De koeien mogen niet weer terug komen op dit stuk weiland tot de balansdag. De volgende 10 dagen van 90 tot 80 dagen verdeel je deze 50 hectare over 90 dagen. Dan mag je maximaal 0,55 ha per dag afzetten. Zo ga je door tot je balans dag, op de balans dag verdeel je het areaal over 21 dagen dat is maximaal 2,4 ha per dag tijdens de volle beweiding. Onder aan de tekst vind je onze planning, deze kun je zelf gebruiken en ook invullen.
Met deze vroege en strenge beweiding creëer je direct groeitrappen. Deze groeitrap zorgt er voor dat je gedurende het hele jaar, met een strakke en goede planning altijd de juiste lengte gras beweid, de lengte die voor de hoogste melkproductie zorgt.
Moet je bijvoeren?
Meestal voeren wij wel bij. Als het gras van de oppervlakte niet voldoende is voor de koeien, moet je dit tekort aanvullen. Dat kan met kuil, hooi of krachtvoer. Je mag je ronde absoluut niet versnellen door de oppervlakte groter te maken dan berekend, dan kom je niet uit tot je balansdag. Vergeet niet dat gras eigenlijk altijd voedzamer is dan ingekuild gras of hooi. Vooral als het jonge gras begint te spruiten.
Kan mijn grond dit wel aan?
2018 is het 4e jaar op rij dat wij volledig aan weidegang doen. De graszode wordt steeds sterker. Natuurlijk is het in het voorjaar natter dan in de zomer, maar we verwachten dat het droog genoeg is om met een kleine koppel te gaan weiden. We werken namelijk met een voorjaars afkalvende veestapel. Hierdoor beginnen we de eerste ronde met ongeveer 50 melkkoeien. De andere 70 staan droog en blijven nog op stal.
Als je vragen of opmerkingen hebt kun je hieronder een reactie plaatsen!
Groeten Bartele Holtrop
p.s. Hier ons Facebook evenement van de koeiendans
Comments