Wat is natuurinclusieve landbouw eigenlijk?
Natuurinclusief boeren is volgens ons de natuur inzetten voor je boerderij. De natuur niet zien als iets van de buurman, een verloren stukje grond of een veel te dure weidevogel. Het is veel simpeler, maar ook veel rijker, het is het zoeken naar toegevoegde waarde. Niet in geld maar in kwaliteit.
Natuur-inlcusieve landbouw is zo oud als de landbouw zelf. Het zijn bijvoorbeeld de klavers in graslanden die op een natuurlijke manier stikstof binden, zodat je op kunstmest kan besparen. Het zijn de eenden in groentetuinen die slakjes eten. Het zijn bloemrijke akkerranden, waar insecten leven die bladluis kunnen tegengaan. Het zijn wilgen die voor antioxidanten kunnen zorgen. (een natuurlijke penicilline) Het was vroeger de mijdoornhaag langs de groentetuin die er met haar stekels voor zorgde dat er geen konijnen en hazen bij de groenten konden komen. Het zijn de maasheggen die zorgden dat de rijke voeding bij het overstromen van de maas achter bleef op het land. Het zijn de koeien die zelf grazen en dit vervolgens omzetten in melk en rijke mest voor de bodem. Het zijn kippen die de keukenresten omzetten in eieren. Het zijn kringlopen die door met elkaar te samen werken beter en rijker worden.
Natuurinclusief is niet extensief of rustig aan doen het is niet simpelweg biologisch of kringlooplandbouw. Het is vertrouwen, proberen en durven “vooruit te vallen”. Het is voorzichtig zijn zorgvuldig de teugels laten vieren en ervaren. Wij experimenten nu ongeveer vier jaar met deze vorm van landbouw en merken dat we steeds een stapje verder durven te gaan. Niet om extreem te zijn maar omdat we oprecht geloven dat dit bijdraagt aan een economisch gezond bedrijf, welke we kunnen doorgeven aan de volgende generatie. In deze opbouwperiode hebben we veel steun gehad aan onze “mastermind club”, een clubje jonge gedreven boeren met het zelfde doel maar elk een andere route. Natuurinclusievelandbouw is samenwerken en alles zien als één geheel, ieder onderdeel (plant of dier) heeft zijn of haar eigen functie in het rijke geheel.
De kennis over de trucs van de natuur is lang doorgegeven van vader op zoon. Vandaag de dag is er veel vergeten en omdat je ergens moet beginnen geven we onze ervaring graag weer door, ben jij als boer voorzichtig nieuwsgierig wat de natuur voor jou in petto kan hebben, helpen we je daar graag mee. Het maakt niet uit hoever je bent, of je biologisch bent, of alleen nieuwsgierig. We hopen dat we met gelijkgestemden elkaar kunnen stimuleren stapjes vooruit te nemen en deze vervolgens te delen. Zodat “net als in de bodem, een soort opjuttingsmechanisme ontstaat” waarmee iedere boer op zijn of haar eigen manier in een eigen tijdspad kan gebruiken wat hem of haar past.
Dus laten we beginnen en heb je een vraag? Laat hem hier achter in de reacties op onze site. Zo is het voor iedereen te lezen en kan iedereen met de zelfde vraag deelnemen in de discussie.
Met vriendelijke groet Bartele Holtrop
[poll id=”4″]
Comments