top of page
Foto van schrijverBartele en Rianne Holtrop

Wees zuinig op de boeren!

Na mate onze blogs steeds meer worden gelezen, komen er ook steeds meer vragen en opmerkingen van mensen die duidelijk moeite hebben met het feit dat dieren worden gehouden voor menselijke consumptie. Omdat ik zeker weet dat ik de waarheid niet in pacht heb, probeer ik me in te leven in de overwegingen die bijvoorbeeld een veganist heeft.

Sympathy voor de veganist

Ik had in mijn eigen conclusie sympathie voor de veganist die geen vlees wil eten, melk wil drinken of eieren wil gebruiken om het milieu te sparen. Ik had sympathie voor partij van de dieren die het letterlijk zonde vind om granen (waar je ook brood van kan bakken) te voeren aan kippen om dit vervolgens als vlees weer te nuttigen. Je kunt van 1 kilo graan makkelijk een brood bakken, je hebt meer nodig voor een kilo vlees. Maar hoe langer ik er over na denk, vind ik dit toch onzin.

Ooit zijn we als mensen begonnen met het houden van dieren om voedingsafval terug te brengen in de kringloop. Veel mensen hadden een paar kippen, een varken en misschien zelfs wel 1 of 2 koeien. Het eten dat overbleef na een heerlijke lunch, werd gevoerd aan de dieren om er vervolgens weer een ei of vlees voor terug te krijgen. Een perfecte kringloop van voeding. Eigenlijk is de functie van de boerderij dieren nog helemaal niks veranderd, alleen houden we de dieren niet meer in de stad.

Maar laten we ons toch eens een wereld voorstellen waarin we afzien van al het gebruik van dieren. Hierin laten de discussie over volledige voeding (van bijvoorbeeld opgroeiende kinderen) achterwege en kijken alleen naar het milieu en het voeden van de mensheid.

Wat doen we dan met bier, bloem of suiker?

Volgens mij hebben we dan een paar problemen, met bijvoorbeeld het welbekende goudkleurige bier. Voor bier word gerst en hop gebruikt, dit vinden we niet terug in het glas. Het word naar het brouwen keurig afgezeefd tot het bier zoals we dat nu kennen. De overgebleven gerst en hop noemen we “bierbostel”. We kunnen dit door de beste koks laten opdienen, maar wij mensen gaan deze enorme reststroom zelf niet opeten.

Dit hebben we ook met bloem, hier blijf tarwe gries van over. Of suiker waar als reststroom bietenpulp of melasse van overblijft. Soja olie waar soja schroot van overblijft voor het maken van een vlees vervangend product. Enzovoort, enzovoort.

Omdat wij mensen simpelweg niks kunnen met deze reststromen vinden deze producten al jaren lang hun weg naar de boeren, die dit –naast het gras dat van eigen bodem komt– dankbaar aan hun dieren voeren, die het vervolgens weer overnieuw in de voedsel kringloop brengen door middel van melk, vlees en/of eieren. Deze kringloop is niet meer zo zichtbaar als de kippen van je overgrootouders in de achtertuin, maar de kringlopen zijn er wel degelijk!

Groene energie boven voeding

Op zich zouden al deze reststromen prima naar een biovergister kunnen; vertelde een veganist mij. Dat klopt, op die manier verwerken we heel veel potentiële voeding naar groene energie. Heel mooi, maar ethisch niet te verklaren dat we groene energie boven de voeding van mensen stellen. Ik vind dat we als boer nog steeds de morele plicht hebben om de mensheid optimaal te voeden. En niet te voorzien van elektriciteit. “Daarbij zou een biogas kansloos zijn omdat de ontwikkeling van bijvoorbeeld zon-energie nog een enorme vlucht neemt waardoor energie geen issue meer zal zijn.”

Zielig voor de dieren

Of het zielig is voor de dieren? Best wel, de boerderij dieren leven niet de vrijheid die wij als mens kennen, echter doet een boer zijn uiterste best om binnen de gestelde economische grenzen de dieren te verwennen. Een gezond “gelukkig” dier zal altijd beter presteren dan dieren die in stres leven. En geloof mij, alleen echte vakmensen kunnen verwennen.

Wat ik wil vertellen met deze blog? Wees zuinig op de boeren! Want op de mooiste boerderijen zie je boeren terneer geslagen over het gezeur in de media! Elke dag komt er wel een bericht voorbij waarin word verteld hoe slecht we zijn.

Wij zijn dan misschien gras gevoerd en proberen maximaal samen te werken met de natuur. Toch heeft iedere boer recht op zijn bestaan, ik ben er namelijk van overtuigd dat iedere boer binnen zijn/haar eigen kunnen oprecht zijn best doet om alles zo goed mogelijk te doen. Of ze nou biologisch zijn, varkens hoeden of eieren rapen. Samen voeden wel de steeds groter wordende steden.

Met vriendelijke groet Bartele Holtrop

148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


boerbart-logo_speelboerderij_wit.png
bottom of page