Rondleiding en Lezingen

 

Sinds Mansholt is de landbouw ontwikkeld zoals hij er nu uit ziet. Met alle voor en tegens die deze ontwikkeling mee heeft gebracht. We hebben een overvloed aan voedsel, niemand in de wereld hoeft meer te sterven aan honger. Toch is het goed om soms de balans op te maken en kritisch te kijken naar de reguliere manier van landbouw. Is er iets overbodig? Wat zouden we kunnen schappen tussen bijvoorbeeld koe en gras en zijn er andere manieren van landbouw waarmee een gezond economisch bedrijf opgebouwd.

Je kunt een bedrijf opbouwen welke in mindere mate afhankelijk is van de marktprijzen maar hoe doe je dat dan?

Wij hebben ervaring, sinds we zijn begonnen met boeren in Rotstergaast doen we met vallen en op staan steeds gaan we stapjes vooruit, ondanks we vaak uitgesproken zijn in onze opmerkingen claimen we zeker niet dat we het ei van Columbus hebben gevonden. Ons bedrijf zal zich altijd blijven ontwikkelen. Ondanks veel kritische opmerkingen merken we wel dat er veel collega’s geïnteresseerd zijn in ons gedachten patroon, weidegang of andere kleinere verzetten binnen onze bedrijfsvoering. Regelmatig ontvangen we dan ook mails en telefoontjes met specifieke vragen, maar ook vooral met vragen voor een rondleiding.

De afgelopen jaren hebben we verschillende groepen op bezoek gehad voor rondleidingen. De studieclubs waren vaak erg tevreden over de inleiding/lezing of de rondleiding.

Enkele opmerkingen van de groepen waren.

  • Veel ruimte om in discussie te gaan.
  • Je hoeft er niks mee te doen, toch is het goed om weer eens kritisch nuchter naar ons eigen bedrijf te kijken.
  • Met weidegang is veel meer mogelijk dan ik eerder had gedacht.
  • Focus momenten is voor de operationele bedrijfsvoering perfect. Betreft liquiditeit moet je wel goed kunnen plannen.
  • Eerlijk verhaal waarin de tegenslagen ook aan het bod komen.
  • Combinatie van een lage kosten systeem en een hoge productie kan ontzettend interessant zijn.

De rondleidingen en lezingen gaan we dit jaar professioneler aanbieden. Dit bieden we met name aan voor groepen, maar ook voor personen die niet als groep kunnen komen. Op de speciale studiedagen vormt u samen met andere personen een groep.

Geïnteresseerd?

Via de mail (bart@boerbart.nl) of telefonisch 06 54 60 20 41  kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie.

Voor iedereen die dieper wil gaan dan de rondleiding. Bieden we een studieprogramma waarin we in een jaar langs de meest voorkomende verzetten gaan voor deze vorm van ondernemen. Deze studieclub is inclusief financiële gegevens in samenwerking met Andries Jan de Boer worden vergelijkingen gemaakt.