Samen tuinieren in onze vrouwentuin

Van links naar rechts: Hilde, Amira, Rianne

Ik heb van Bartele de mooie eer gekregen om mijn woorden op papier te zetten en mag voor het eerst in mijn leven een blog schrijven. En stiekem hoop dat ik jullie net zo kan inspireren als mijn man, of misschien wel een beetje meer ;).   

Wij zijn dromers en doeners. We dromen van kleine dingen, maar meestal van grote dingen. Bartele schaamt zich niet om onze dromen met iedereen die wil luisteren te delen . Dat vind ik stoer. Het verschil tussen hem en mij is dat hij iets doet met zijn dromen. Wij dromen vaak samen, maar hij doet en zet door. Zoals de kipcaravan of kalven bij de koeien. En niet te vergeten de grootste stap die we genomen hebben: om op de Gaast nieuw leven op te bouwen. Ik droom en blijf vaak dromen. Maar.. dit jaar is het mijn beurt om Boer Bart te verbreden en ook een droom uit te laten komen.

Amira, Hilde en Rianne

Samen met mijn tante Hilde Vellinga en Amira Ayoub zijn we van plan een multiculturele moestuin voor vrouwen te starten. Iedere vrouw is van harte welkom om te hobbyen in deze tuin, ongeacht achtergrond of cultuur. En juist daarom zal deze moestuin een plek worden voor nieuwe vriendschappen, een plek waar mensen warmte en liefde kunnen vinden door samen te werken met de basis van de natuur.

Amira
Twee jaar geleden ontmoette ik Amira. Een mooie jonge vrouw van mijn leeftijd die door de oorlog haar geboorteland moest ontvluchten met haar vier jonge kinderen. In haar geval was het ook echt een kwestie van moeten. Zij waren daar namelijk niet veilig. Met deze vlucht hebben ze alles achter gelaten: hun familie, hun vrienden en bovenal hun toekomst. Stel jezelf eens voor.. je moet nu alles achterlaten in ruil voor een onzekere toekomst. Je huis, je tuin, je auto, je keuken, je familie en vrienden! Je thuisland en de roots van je bestaan achterlaten doe je in mijn ogen niet zomaar.

De man van Amira is opgegroeid op een boerderij, daar ligt ook een reden van ons contact. Omran komt regelmatig meehelpen op de boerderij en appt dan met zijn vader die nog in Syrië woont met berichten als: “Ik help hier 110 koeien melken in plaats van 10!” Omran is door de oorlog zijn vrachtauto verloren tijdens een bombardement. Deze vrachtauto was hun inkomen. Als ik deze verhalen hoor, dan doet dat wat met mij.

Hilde
Om deze droom te realiseren hebben we Hilde Vellinga gevraagd om te helpen. Hilde heeft al heel lang groene vingers. Zij heeft een eigen bloemenwinkel gehad en is sinds kort met haar gezin in Rohel komen wonen. Met deze verhuizing zijn wij als familie heel blij, want we zijn een stuk dichter bij elkaar komen wonen. Als je het dan hebt over culturele verschillen is dat misschien wel één van de grootste. In Syrië wonen ze namelijk allemaal als familie in één huis. Vader en moeders, kinderen en kleinkinderen, ooms en tantes; iedereen zorgt voor elkaar. Dat intrigeert mij. Want diep in je hart wil je toch je familie dichtbij? Dat past in ons plaatje van de vrouwenmoestuin, die we ook net zo goed de familietuin kunnen noemen wat mij betreft. Met het starten van deze groentetuin gaat ook een droom van haar in vervulling.

Startzaterdag

Alle hulp is welkom!
Als jij dit een leuk initiatief vindt en je wil graag helpen dan ben je van harte welkom.

  • Op zaterdag 23 maart staat de startdag gepland van 10 tot 16 uur. Op deze dag kunnen de vrouwen ook een beetje mannenpower gebruiken voor het bouwen van een kas en ander zwaar werk. Wij zorgen voor koffie, Amira zorgt voor een heerlijke lunch en Hilde voor een bakje thee.  
  • Hobbyen aan de tuin kan vanaf begin april, iedere zaterdagmorgen van 10 tot 12 uur. De eisen zijn simpel: je bent een vrouw van boven de 18 jaar. In ruil voor je arbeid mag je uit de tuin nemen wat je nodig hebt voor je eigen gezin.
  • Opgeven kan via Facebook. Wees er op tijd bij want we werken met een beperkte opgave.
  • Kopen uit de tuin. Door uit de tuin te kopen blijft de tuin bestaan.
  • Bovenstaande niet mogelijk? Dan mag je ook doneren. Met dit geld betalen we de kas, de zaden en het gereedschap.

Anderen en elkaar helpen bepaalt voor ons de waarde van het leven. Onze manier van helpen en bijdragen aan de maatschappij begint met het beschikbaar stellen van een stukje land en het zoeken naar verbintenissen met elkaar. Wij, Hilde en Amira dromen samen, net als de mensen dicht om ons heen. Laten we er een mooie tijd van maken en genieten van alles wat natuur en mens ons te bieden heeft!

Link naar facebook-event


Groetjes Rianne Holtrop

Simon Sinek Quote

Help onze boerderij naar 1000 jaar en meer... Deel dit bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *