Tot hier en niet verder

Voor de mensen die ons al langer volgen is het misschien opgevallen dat we soms stappen terug zetten in de natuur inclusieve landbouw. Ik denk ook dat niet iedereen deze blog even leuk vindt. Maar vind het wel zo netjes om te vertellen waar en waarom we onze visie aanpassen.

Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden toen Rianne en ik in Rotstergaast zijn begonnen met boeren. Ik kwam van een traditioneel boeren bedrijf en we zouden het helemaal anders doen. Een boerderij creëren welke opgaat in de omgeving, die milieu zuiverend werkt, diervriendelijk is en ons een gelukkig leven geeft. Samengevat een boerderij die 1000 jaar gaat bestaan.

In onze zoektocht naar deze ideale boerderij maakten we er onze missie van om met alleen gras, klavers en kruiden, “Onze manier van natuur inclusief” te boeren in Rotstergaast. Zonder granen en/of krachtvoer. Onze koeien kalfden vroeg in het voorjaar waarmee ze als “hoogproductieve koe” in het beste gras grazen wat er in een jaar groeit.

Na mate we langer boer waren, merken we dat het produceren van melk niet zomaar iets is. Dat het echt een behoorlijke prestatie van een koe is om voor ons melk te maken. (Waarschijnlijk zullen veel moeders die borstvoeding hebben (ge)geven dit beamen). Waar onze visie met gras in het voorjaar heel goed ging, veranderde dit structureel de langste dag van het jaar 21 juni. In de zomer verandert de kwaliteit van het gras en daarmee de prachtige plaatjes van grazende koeien in een structurele ondervoeding van onze dieren.

Vooral richting de winter wanneer we onze koeien alleen nog maar kruidenrijk hooi uit het natuurgebied voerden. Geen gladde vacht, geen vrolijke koeien, maar koeien die met een gekromde rug moeite hadden om zichzelf warm te houden.

Tot hier. En niet verder!

Onze visie heeft ons veel gebracht, we hebben veel geleerd van de natuur, we hebben veel mensen leren kennen en worden veel geïnspireerd. Maar onze Natuur-inclusieve landbouw zonder input mag niet nier meer ten koste gaan van onze dieren.

Veel dagen buiten, terwijl de koeien in de herfst volledig verregenen. In de winter alleen hooi voeren en daarmee eigenlijk te weinig voeding voeren of een koe geen antibiotica geven terwijl ze vergaat van de pijn. Is voor ons een stap te ver. Op deze plek doen we afstand van een kringloop gesloten landbouw, de afkeer tegen antibiotica en geen granen voeren aan onze dieren.

Daarom passen we op sommige plekken weer werkwijzen uit de traditionele landbouw toe. Zoals een voer-mengwagen waarmee we onze koeien een beste winter stamppot voorschotelen. Het gebruik van antibiotica als een dier dit echt nodig heeft en de stal open zetten als het weiland te nat en te koud wordt.

Het spijt me dat onze droom hier voor een klein gedeelte stopt, het spijt me als ik jou hiermee teleurstel. We blijven zoeken naar dingen uit de natuur die de boerderij versterken. Maar ik vind het richting mijn collega boeren wel zo netjes om aan te geven dat 100% natuur-inclusief voor ons een stap te ver is geweest.

Gaan we nog voor 1000 jaar? Ja zeker! Maar ons verhaal zal iets meer gaan over de totale landbouw en wat wij als boeren doen voor jou eten.

Tot de volgende blog.

Met vriendelijke groet Bartele Holtrop

Hoe onze koeien eruit zagen? Let goed op onze koeien een filmpje uit 2016.

Help onze boerderij naar 1000 jaar en meer... Deel dit bericht

25 replies on “Tot hier en niet verder

 • Rita

  Bedankt voor het überhaupt proberen. Bedankt om dit eerlijke verhaal te plaatsen. Iederéén kan wel van alles verzinnen maar het moet wel mogelijk zijn. Heel jammer voor jullie dat jullie jullie droom moeten bijstellen maar het bied wel weer heel veel inzicht. Net als je verhaal van kalfje bij de koe. Mooi als het kan, jammer als het niet lukt. Jullie hebben in ieder geval het lef gehad om het te proberen. Enkel maar respect….

  Reply
  • Kees Postma

   Er zijn grenzen, wat niet kan kan niet! Petje af om het te proberen maar het welzijn voor de dieren mag niet in het geding komen. Ik vind sowieso de “stikstofcrisis” een door de overheid misbruikt excuus waarvan de waarheid waar het echt om draait wel aan het licht gaat komen. Hopelijk dringt het tot meer burgers door. Ga vooral door met “boeren”! ?????

   Reply
 • Joost Samsom

  Er kan heel veel, maar niet alles. Goed dat je ‘t geprobeerd hebt en geen schande dat je er op terug komt. Vooral erg goed dat je er eerlijk over communiceert. Anderen kunnen er zo van leren.
  Ik wens je heel veel succes met je bedrijf.
  Groet

  Reply
 • Peter Thijs

  Ik vind het toch bewonderenswaardig hoe jullie dit doen. Ik ben zelf voor de hobby schapenhouder en merk ook dat het in donkere maanden moeilijker wordt om de dieren van een gelukkig leven te laten genieten met alleen gras of hooi. Ze kunnen altijd de open loopstal in als ze dit willen. Er ligt altijd voldoende vers stro en we voederen ze voederbieten bij. Hiermee gaat het al veel beter. Graanmengsels geven we enkel bij als ze hebben gelammerd. Dit willen we zelf zodat de voetafdruk zo klein mogelijk blijft. En toch zijn onze dieren hier gelukkig mee.

  Reply
 • Christa

  Ik gebruik ook antibiotica als het echt niet anders kan, en ik ga ook naar binnen als het regent. Onze hond ook. Waarom de koeien niet.. Prima toch.

  Reply
 • Wendy Wiering-van den Bos

  Het vergt kracht, ambitie en doorzettingsvermogen om zoiets aan te gaan. Maar nog veel meer kracht om aan te passen als de uitkomst niet gewenst is.
  Super dat jullie het zo hebben geprobeerd. En net zo super dat jullie omwille van de gezondheid van jullie koeien aanpassingen doen.
  Toppers. Heel veel succes en sterkte in het vinden van de weg die voor jullie werkt.

  Reply
 • S Vloet

  Alleen maar realistisch toch en het welzijn van de dieren voorop! Respect! Ook dat je het vertelt; er zijn te veel natuurgekkies die denken vanachter een bureau alles te weten en te plannen; denk aan de Oostvaardersplassen, maar niet willen inzien als dieren tekort komen.
  Mijn paarden lopen zomer 24/7 buiten en krijgen alleen gras, of ik moet zien dat ze niet in mindere conditie zijn en dan vul ik aan met zo natuurlijk mogelijk voer. Voeren op het oog met het welzijn van het dier als uitgangspunt punt is voor mij het streven. In de winter gaan de paarden avonds en bij heftige regenval op stal en geloof me, dat ze dat niet erg vinden!
  Ervaring is de beste leermeester!

  Reply
 • C Veeger

  Het was misschien een brug te ver, maar waarom is het voeren van granen (lees krachtvoer) zo slecht? Als je het uit de buurt haalt (akkerbouwer) en er mest voor terugleveren is het nog steeds een kringloop toch?
  En waarom hooi voeren in de winter, als je van het gras kuilvoer maakt zit er nog meer voeding in, bovendien is het smakelijker, lijkt mij ………

  Reply
 • Ingrid

  Respect!
  Hier een sober ras paarden 24/7 buiten met inloopstallen, die alsnog in de zomer naast gras ook hooi bij geef (omdat ze dan overdag ook graag de loopstal kiezen ipv grasland mét schaduw… en de vezels/ds het sobere ras ook helpen bij goede stofwisseling)
  Vanaf de R in maand geef ik vit/min brokje (zonder granen) erbij, maar ze hoeven maar paar keer per week een plezierritje te maken en zijn dus geen topsporters, zoals inderdaad melkgevende koeien dat wel zijn.
  Hopelijk vinden jullie de goede balans!

  Reply
 • Johan

  Geen stap terug! Misschien was de formulering van het doel een stap te ver. Gebruik van graan of ander in de regio geproduceerd voer en het laten schuilen in de stal lijken mij volstrekt acceptabel. En je bent weer veel wijzer. Pet af!

  Reply
 • Jan Willem Steenman

  Als stadsmens die ook veel van de wereld heeft gezien – ook op het gebied van landbouw en veeteelt – wil ik mijn diepe respect voor de boeren betuigen. Ik geef toe niet zo heel veel van melkveebedrijven te weten, maar de uiteenzetting die jullie hebben gegeven geeft mij een goed beeld en inzicht hoe er zo efficiënt mogelijk en uiterst diervriendelijk wordt gewerkt. Chapeau !

  Reply
 • Ascon Wateler

  Respect voor de grote inspanning.
  Respect voor de realiteitszin.
  Respect voor het delen van jullie ervaringen.
  De gulden middenweg kiezen is de meest realistische optie. Modern boeren met oog voor natuur milieu en leefomgeving kan in Nederland nog 1000 jaar vooruit.
  Succes.

  Reply
 • Arian van Meer

  Niks mis mee!
  Zelf pas ik dezelfde methode al jaren toe.
  Natuur inclusief is mooi maar niet ten koste van.
  Mijn leuze: beter logisch dan biologisch 😉
  En daarmee wil ik mijn biologische collega’s zeker niet beledigen! Maar het moet bij je passen. Ieder bedrijf is anders. Iedere boer is anders. Zelfs de iedere kudde is anders. Doe wat bij je past en wat kan.
  Volg je nog steeds met plezier!

  Reply
 • Freerk Heidinga

  Respect voor de uitleg en het tot inkeer komen. Heb zelf voor het eerst graan geteeld, triticale, prima voer voor de koeien. Robuust gewas die ook biologisch een goed resultaat kan geven. Geen respect dat je de veestapel van andere boeren aan dit twijfelachtige beleid hebt blootgesteld en ze na een tijdje met een torenhoog celgetal en vermagerd, zonder compensatie terug gaf. Dat is de schaduwkant van boer Bart.

  Reply
 • Geeske

  Hoi Rianne en Bartele,

  Wat een eerlijk verhaal. Ik ben hier heel blij mee als dierenarts, ik zie heel veel goede dingen in de biologische veehouderij, maar er zijn zeker grenzen. Heel goed stuk, dank je ervoor, groetjes Geeske (oud collega van Rianne in Joure)

  Reply
 • Boerin Famke

  Het is geen stap terug, maar het vinden van de juiste balans tussen je gevoel en verstand met één punt in het grootste Hoofdstuk, Het Belang van het goede Welzijn van het Dier. Wij hanteren ook deze discipline met onze paarden. Observeren en leren, om ieder dier goed in balans te houden.

  Maar het dier kijken wij zo:
  Wil je 24/7 buiten leven? Als je er geen last van hebt, naruurlijk mag dat. Wil je naar binnen? Daar is je slaap/rustplek vol stro, hooi en water. Heb je even een extra nodig, geen probleem. Is er daadwerkelijk medische hulp nodig? Dan kijken we samen met de dierenarts naar de beste oplossing als het met alternatieve oplossingen niet lukt. We kijken in je ogen, naar je gedrag en trachten er alles aan te doen om je een gelukkig dier te laten zijn.

  Reply
 • Alrik Visscher

  Goed om dit te delen met jullie volgers,
  Ik denk dat dit DE manier is om een goede landbouwer te worden, beginnen bij de basis wat de natuur ons kan bieden en met logische en realistische keuzes de balans vinden tussen natuur dier en milieu, en uiteraard de boer. de natuur kan erg verraderlijk en onvoorspelbaar zijn en is niet per definitie altijd goed voor zijn bewoners. ik denk dat deze leerjaren erg goed zijn om verstandig en realistisch te kunnen boeren in de toekomst, en daarbij aangevoerd krachtvoer of antibiotica verstandig en bedachtzaam in te kunnen zetten als soms nodige hulpmiddelen om de ruwe natuur wat te helpen of te corrigeren. ik vind deze keuzes heel moedig! wij kennen ook dezelfde dillemma’s bij onze biologische en gangbare leghennen.

  veel succes!

  Reply
 • Aloijs Rijvers

  No comment ik ben er still van ik luister wat er nog meer komt. Ga door met experimenteren en denk uit de box. Er is dus echt een reden waarom wilde dieren huisdieren geworden. Zij helpen ons en wij hun. Gezondheid is een wezenlijk onderdeel van welzijn. Gezondheid is voor veel mensen de basis.

  Reply
 • Rosqueo

  Goed verwoord! We zijn nu 20 jaar boer in bretagne en sinds 2.5 jaar biologisch en zeker geen spijt van! Zat al een poos in ons hoofd om de stap te maken maar eerst mochten we niet met antibiotica behandelen; en net zoals je zegt als een beest goed ziek is wil je hem toch op een goede manier behandelen als het echt nodig mocht zijn. En dat buiten lopen in de regen, en vooral met de felle zon, dan laten we ze lekker in de koelte van de stal en als het frisser wordt weer lekker naar buiten. Je kunt niet alle regels maar vastleggen, er moet ook een marge bestaan, elk bedrijf is anders, met andere eigenaardigheden.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *