Ons doel

Ons doel is het ontwikkelen van een landbouwsysteem dat volledig samenwerkt met de natuur en opgaat in het karakter van de omgeving. Een boerderij die een hoge kwaliteit voedsel oplevert, economisch perspectief heeft , en milieuzuiverend werkt. Alles moet diervriendelijk zijn en we willen geen chemische middelen gebruiken om producties te verhogen. Dit alles moet zich uiten in een tijdloos systeem, een systeem wat over 1000 jaar nog steeds zou functioneren, puur omdat alle elementen op onze boerderij elkaar aanvullen.

 

Een nieuwe invalshoek; vooruit naar de oorsprong

Op onze boerderij stellen we alles ter discussie dat de mens tussen natuur en dier bedacht heeft. Wij zetten onze dieren terug in de natuurlijke kringloop en laten ze hun eigen instinct volgen. Deze unieke samenwerking heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven voor onze dieren, en vervolgens op de smaak en kwaliteit van producten zoals eieren en melk. Onze koeien bijvoorbeeld bevallen in het voorjaar van een kalfje, als een koe een kalfje heeft gekregen, heeft ze veel energie nodig om melk te maken. Onze koeien eten eigenlijk alleen maar gras, en het beste gras dat we als boer kunnen laten groeien, is voorjaarsgras. Door de koe in het voorjaar te laten bevallen, eet zij het beste gras van de boer en zijn de energiebehoefte van de koe en de kwaliteit van het gras perfect op elkaar afgestemd.

Tijdens het weideseizoen melken we onze koeien in het veld, door gebruik te maken van een mobiele melkstal. Hierdoor blijven ze gedurende het hele weideseizoen (maart tot november) in de wei. Zo hoeven ze niet elke dag over de kavelpaden te lopen om gemolken te worden. En kunnen we weilanden die verder van de boerderij afliggen ook goed beweiden. Winters lopen de koeien in de potstal. Elke dag wordt hier het ligbed aangevuld “opgepot” met een schone laag stro. Dit stro in combinatie met de mest van de koeien composteert. Met het composteren groeien er veel verschillende soorten bacteriën, schimmels en spoorelementen. Deze dienen vervolgens als voedsel voor het bodemleven. Want hoe beter de conditie van het bodemleven, hoe hoger de grasgroei en hoe hoger de kwaliteit en smaak van het gras. Wat zich vervolgens weer uit in de kwaliteit van de melk; deze word rijker en voedzamer.

Éen van onze kernpunten: inventief zijn

Ook maken we zo inventief mogelijk gebruik van dingen die al bestaan. Onze kippen bijvoorbeeld slapen in hun mobiele kippenhok “de kipcaravan 2.0”, hierdoor kunnen wij hen gemakkelijk achter de koeien aan verhuizen en zijn ze beschermd tegen roofdieren. Ook dient de caravan als legplaats voor de eieren. Als onze kippen ‘s morgens over het veld scharrelen harken ze de grasmat aan. De kippen halen hiermee de zwakke planten uit de bodem, waardoor nieuwe zaden de kans krijgen om uit te groeien. Ook zoeken de kippen de larven uit de mest van de koeien, tijdens dit zoeken scharrelen ze de mest uit elkaar. Hier profiteert het gras volop van, doordat het de beschikking krijgt over de voeding van de mest.

Ook de kippen zelf profiteren hiervan: naast de beperkte hoeveelheid kippenvoer die ze krijgen, zoeken ze zelf hun voedsel, waardoor ze gevarieerd eten en zichzelf gezond houden. Daarnaast vangen we regenwater op in de caravan om de kippen hiervan te kunnen laten drinken. Dit scheelt ons werk en zorgt ervoor dat onze kippen beschikking hebben tot het zuiverste drinkwater.

Ook dit draagt volgens ons bij aan de bijzondere kwaliteit van de eieren. De eieren verkopen we tenslotte in dozen waar we de houdbaarheidsdatum niet direct op drukken, maar op een kaartje welke we vervolgens in het doosje stoppen. Op deze manier kunnen de dozen worden hergebruikt en hoeft alleen het kaartje vervangen te worden.